Skip to content

Съвети за пестене на енергия

Практически съвети за намаляване
на сметките за енергия

Ето някои практически съвети, прости промени, които можете да направите,
за да намалите не само сметките си за енергия, но и да подобрите комфорта в дома си.

Започнете с малки промени днес

Това са промените, които можете да направите днес без допълнителни инвестиции.

Инвестиция
Ниво на трудност
Въздействие

Задайте оптимална температура на вашия хладилник

Поддържайте хладилника си на около 6-8°C, а фризера на -18°C за оптимална ефективност. Избягвайте по-ниски настройки, тъй като те увеличават потреблението на енергия без значителни ползи.

Използвайте вашата пералня разумно

Изберете функция за пране с хладка (или възможно най-хладната вода), това ще намали консумацията на енергия, като избегне необходимостта от нагряване на вода. Намалете броя на циклите, за да спестите енергия.

Използвайте нощна тарифа

Използвайте нощната тарифа когато можете, така може да намалите разходите за електроенергия.

По-ниска температура на топлата вода

Намалете термостата на бойлера до по-ниска температура. 45-50°C обикновено е достатъчно за повечето битови нужди и помага за предотвратяване на прегряване и загуба на енергия. Загрявайте до 60 °C само веднъж месечно, за да убиете бактериите в бойлера.

Изключвайте устройствата от контакта

Изключвайте зарядните устройства, електрониката и уредите от контакта, когато не ги използвате. Много устройства консумират малко количество електроенергия дори когато са изключени, известно като захранване в режим на готовност.

Не намалявайте температурата за отопление под 18 градуса

Намалете температурата на отоплителния уред, когато си отсъствате (не под 18 градуса), в противен случай въздухът в помещението става твърде влажен и рискът от мухъл се увеличава и трябва да проветрявате помещението по-често.

Не изключвайте отоплението през нощта

В по-студените дни се препоръчва да не изключвате отоплението през часовете, когато сте далеч от дома. Когато отоплението е изключено, домът ви ще се охлади твърде бързо, което ще доведе до преразход на енергия, за да достигне отново благоприятна температура.

Следете потреблението си

Следете, записвайте и анализирайте месечното си потребление на енергия. Това ще ви даде ясна представа къде можете да оптимизирате консумацията на енергия.

Продължете с подобренията

Тези промени можете да направите стъпка по стъпка , започвайки от една стая или област в дома си, тъй като те изискват известна инвестиция, която може да бъде направена стъпка по стъпка.

Инвестиция
Ниво на трудност
Въздействие

Уплътнете вратите и прозорците

През вратите и прозорците навлиза неконтролируемо външен въздух. Проверете вратите, прозорците и други отвори за неплътности. Запечатайте всички пропуски и използвайте уплътнители, за да предотвратите преминаването на топлина през тях.

Преминаване към LED крушки

LED крушките са енергийно ефективни и издържат по-дълго от традиционните крушки с нажежаема жичка. Те използват значително по-малко електроенергия и могат да доведат до значителни икономии с течение на времето.

Купете енергийно ефективни уреди

Когато дойде време да смените сешоара, пералнята или друг домакински уред, потърсете информация за тяхната инсталирана мощност и енергиен етикет. Опитайте се да изберете най-високото ниво на енергиен клас.

Енергиен одит

Помислете за професионален енергиен одит за вашия дом. Това може да помогне да се идентифицират областите, в които се губи енергия, и да се дадат препоръки за подобрения. Посетете Едно гише за енергийно обновяване в Брезово, за да бъдете посъветвани.

Обмислете важни подобрения

Тези подобрения ще имат най-голямо въздействие върху вашите икономии на енергия и комфорт. Те ще увеличат стойността на вашия имот, както и качеството на живот на вашето семейство.

Инвестиция
Ниво на трудност
Въздействие

Енергийно ефективни прозорци

Замяната на старите прозорци с енергийно ефективни с двоен или троен стъклопакет ще повиши комфорта и ще намали топлинните загуби и сметките за енергия.

Високоефективни отоплителни системи

Модернизирането на отоплителните системи с високоефективни модели, например термопомпи, може да намали значително консумацията на енергия за отопление и/или охлаждане. Преминете към модерно и високоефективно отоплително оборудване.

Термостати за контрол

Инсталирайте програмируем термостат, за да оптимизирате отоплението и охлаждането, съобразено с графика на вашето семейство.

Изолация на сградата

Топлоизолирането на стените, таваните и подовете помага да се предотврати значително загубата на топлина през зимата и поддържа дома по-хладен през лятото. Топлоизолацията на вашата сграда може да доведе до 60% намаление на разходите за отопление.

Можете да изтеглите съвети за пестене на енергия за ваше удобство!

Моля, не се колебайте да споделите този документ с онези, които биха могли да се възползват от някои съвети за пестене на енергия.